16 Ağustos 2015 Pazar

Ağustos Ayında Karınca Olmak!

Ağustos ayı köyde önemli bir ay. Bu ay mevsim sebzelerinin en bol olduğu zaman, hal böyle olunca kış hazırlıkları da bu ayda hız kazanıyor. Aynı zamanda yörenin önemli geçim kaynaklarından olan meşhur inciri de bu ayda kendini göstermeye başlıyor. Şu sıra bolluk denilince aklıma ilk gelen sebze ise bamya; yaz başında köyün pazarında bile kilosu 8 lira olan bamyanın fiyatı 2 liraya kadar inmiş durumda. Bamyalar çoğalınca böylesi harika çiçekler de çoğalıyor.
bamya
Güzelliğine hayran bırakan bamya çiçeği
Hızlarına yetişmesi mümkün olmayan bamyalar iki gün toplamayınca aşağıda gördüğünüz boyutlarda karşınıza çıkıyorlar.

okra
Tohuma kaçma yolunda hızla ilerleyen bamya
İki günlük arayı fırsat bilen sadece bamya değil tabiiki, kabaklar da hız kesmeden büyüyen sebzelerden.
kabak
Kabak ve Çiçeği
Bir de fazla büyümeden kalanlar var ki, şu sıcak yaz günlerinde kendilerini görmek ayrı bir mutluluk. Karpuzlarımız çok fazla büyümüyorlar ama içleri ve tatları pazarda gördüğümüz büyük karpuzlardan farksız.
bahçe karpuzu
Domatesler de şu sıralar hayli çabuk gelişiyorlar ve en bol olduğu zamanlar dolayısıyla 'ah bir kızarsa' diye heyecanla beklediklerim çoktan domates salçasına dönüştüler bile.
domates salçası
giriş-gelişme-sonuç
Domates salçası yaparım düşüncesiyle iki farklı domates ekmiştim, birisi armut domatesi diğeri ise yerli domatesti. Armut domatesinin daha az sulu olması salça için daha uygun olduğunu düşündürse de çok daha diri olduğundan ezerken zor oluyor. Bir de yerli domatesten yapılan salçanın tadının daha güzel olduğu söyleniyor. Ben her ikisini karıştırıp da yaptım. Salça yapımında da iki temel teknik kullanılıyor; biri güneşte bekletme diğeri ise kaynatma. Köyde güneşte bekletme tekniği yaygın, her iki tekniği de denemiş biri olarak, iki tekniğin harmanlanmış halini daha çok sevdiğimi söyleyebilirim.
köy salçası yapımı
Ateş yandımı köz olur, köz olunca da biber patlıcan közlenir. Salçamız kaynarken biber ve patlıcanlarımızı közlemeyi ihmal etmedik.
Henüz tam salça kıvamına gelmemiş domates sosu da mutfakta önemli bir yere sahip. Aşağıda görmüş olduğunuz karede ilk defa deneyip çok sevdiğim bamya kızartmasını domates sosuyla çevrelenmiş olarak görüyorsunuz.
domates sosu
Bu yaz temmuz ve ağustos ayları beklenenden daha yağışlı geçti. Yağışın olması ise her zaman ve her mahsül için iyi olmuyor. Mesela incirler olgunlaşmalarını tamamlama aşamasında yağışla karşılaştıklarında açılmaya başlıyorlar, ahalinin tabiriyle 'gülüyorlar'.
beyaz incir
Gülen incirler
Yörede tarla tarımında önemli yeri olan ürünlerden birisi de mısır. Mısırların erken ekilenleri maksimum boya erişmiş, koçan ve dane gelişimine geçmiş durumdalar. Tabii gelişen sadece mısırlar değil aynı zamanda yabani otlar da onlarla yarışıyorlar adeta.
yağlık mısır
Velhasılı tarla sulamalarının, hasatların, kış hazırlıklarının en yoğun olduğu bu ayda ağustos böceği gibi değil karınca gibi olmak en iyisi. Bunaldığımız, yakındığımız sıcaklarınsa tıpkı incirde olduğu gibi bir çok mahsül için birer nimet olduğunu hatırda tutmak gerek.

6 yorum:

  1. Cok güzel yazmışsın arkadaşım eline emeğine sağlık, sağlıklı beslenmek zor ciftcimizin sayesinde bu oluyor birde emeğin karşılığı olsa inşAllah bu yazım yayınlanır birtürlü beceremedim

    YanıtlaSil
  2. Ne sevindim yorumunu görünce, duana yürekten Amiin diyorum. Topraklarımızdan ve sofralarımızdan bereketi eksik etmesin Rabbim.

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir yazı olmuş. Sıcaklar da, yağışlar da zamanında güzel elbette. Şu sıralar her gününüz yoğundur ama kışın da bu nimetlerden yararlanabiliyor olmak çok güzel. Size kolay gelsin diyorum, topraklarınızın bereketi bol olsun.

    YanıtlaSil
  4. Her yazında yeni bir şey öğreniyorum. Aydınlıyız, bamyayı çok tüketiriz ama bamya kızartmasını ilk kez duydum. Eminim annem de bilmiyordur. Ona paylaştığın fotoğrafı göndereceğim ;)

    YanıtlaSil
  5. Hepsini bir arada okumak ve gormek de ayrı bir zevkti...yuregine eline sağlık
    Denizgozlum

    YanıtlaSil
  6. Bamya çiçeğini ilk defa gördüm.

    YanıtlaSil