29 Ağustos 2014 Cuma

Doğada Liderlik ya da Liderliğin En Doğal Halleri

Ağaçta lider dal, sürüde lider koyun, kovanda kraliçe arı derken liderlik doğada her yerde karşımıza çıkıyor.

Budama nasıl yapılır nasıl yapılmaz diye öğrenmeye çalışırken lider dal kavramıyla karşılaştım. Daha önce sürü içerisinde lider koyun olduğunu biliyordum hatta bizim mütevazi sürünün ikiz koçlarından Rüstem'in liderlik özelliklerini fark etmek pek de zor olmamıştı. Ama ağaçlarda da lider dal olması ilgimi çekmişti. Nedir bu lider dal diyecek olursanız; ağacın büyüdükçe büyüyen ve budanmazsa kendisi fazla sivrildiğinden ötürü ağacın gövde kısmının, yan dallarının yeterince büyüyememesine sebep olan dal.
Budama denince iki tip budamadan bahsediliyor birincisi ağacın özellikle ilk yıllarında yapılması çok önemli olan şekil budaması bir diğeri ise ağaca her yaşta uygulanabilecek verim budaması yani diğer dallar kuvvetlensin diye bazı dalları kesmek. Budama çok da basit bir iş değil başlı başına uzmanlık alanı; belli teknikleri, özel makasları, bilinmesi gereken şart ve koşulları var. Fakat konumuz budamadan ziyade budanmayan lider dal. Daha doğrusu liderliğin doğadaki tezahürleri.


lider koyun
Sürünün Lideri Rüstem
Rüstem'e dönecek olursak; evet, Rüstem lider. Diğerlerine, hatta ikizi Rasim'e göre çok daha baskın. Her daim en ön planda o var, yem verilirken de yabancıyla muhattap olmak gerekirken de en ön saftaki isim o. Diğerleri korkup kaçışırken o risk alıyor, sadece ön planda değil aynı zamanda önder; o nereye gitse sürü peşinden geliyor. Yeni yalama taşı mı var; ilk o deniyor, yemliğin etrafına toplandıklarında en geniş alana o sahip oluyor. Yabancı biri ahırlarına yaklaştı mı en önde yine o oluyor, diğer koyunlar umarsızca kendi hallerindeyken yaklaşan kişiye musallat olmak ve ona kimin mıntıkasında olduğunu bildirmek yine Rüstem'in vazifesi, ahıra girip de Rüstem'in hışmına uğramayan yok, o yüzden Rüstem serpileli beri pek yaklaşmamaya çalışıyorum kendisine.
Özellikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda, eski taş yapı olan gölge ve serin alanda vakit geçirmeyi tercih ediyor bizimkiler. Fakat dışarıdan biri geldiğinde fark ediyorlar ve bilin bakalım diğerleri içerde oturmaya devam ederken kim üşenmeden kalkıp kimin geldiğine bakmaya geliyor: tabii ki Rüstem.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder