10 Ekim 2015 Cumartesi

Eylül Ayında Atom Karınca Olmak!

Son yazımda ağustos ayında karınca olmaktan bahsetmiştim. Malum ağustos ayı hayli yoğun geçmişti, bu yoğunluk eylül ayına fazlasıyla sirayet edince karınca olmak da kifayetsiz kaldı, yazının başlığı da böylece oluşmuş oldu.
Eylül ayına Aydın'da düzenlenen mısır festivalini ziyaretle başladık. Ovanın içinde belli bir alan festivalde yer alacak ürün ve yöntemleri sergilemek için kullanılmıştı. Mısır yetiştirmeyle ilgili her türlü konuda fikir alabileceğiniz güzel bir festivaldi.
 Köyde mısır yetiştiriciliği oldukça yaygındır ve genelde iki tip mısır yetiştirilir, bunlar hayvan yemi olarak değerlendirilen silajlık mısır ve yağlık mısır da denen dane mısırdır. Silajlık mısırda mısırlar yeşilken hasat edilir, danelik mısır ise iyice kuruyup nem oranı %20'nin altına düştükten sonra hasat edilir. Mısır çeşitleri elbette bu ikisiyle sınırlı değildir, ekmeği çok istediğim fakat nasip olmayan süt mısırı bilmeyeniniz yoktur, bir de aşağıda gördüğünüz ve ticari kaygılardan bağımsız olarak kendi ihtiyacımız kadar ektiğimiz cin mısır var. Eylül ayı cin mısırın da hasat edilmeye başlandığı bir aydı. Kuruyan mısır koçanlarını koparıp etrafını saran kabuklarından sıyırdıktan sonra iyice kurumaları için koçan halinde bıraktık. Taneleyip de kurutmanın nasıl olacağını sorduğumda pek iyi olmayacağı cevabını aldım. Ayrıca iyi kurumayan cin mısırları kavurduğunuzda patlamıyorlarmış. Dolayısıyla koçan halde iyice kurutup tanelemek gerekiyormuş.
patlamış mısır
Cin mısır
Mısır kadar biber de eylül ayında gündemde olan mahsüllerden biriydi. Kış hazırlığının vazgeçilmezlerinden olan biberleri değişik şekillerde değerlendirdik. Bir kısmını sapları kesilip doğrandıktan sonra güneşte kurutup değirmende toz biber olarak öğüttürdük.
toz biber
 Acı olan küçük biberleri de yine aynı şekilde kurutup pul biber olarak değerlendirdik. Biber sezonunda değirmende yoğunluk çok oluyor ve sıra beklemeniz gerekiyor. Pul biberlik biberlerimiz fazla olmadığı için bu sırayı beklemek istemedim ve pul biberini evde robottan geçirerek yaptım. Zahmetli ve oluşan biber tozundan ötürü hayli eziyetliydi o yüzden bir dahaki sefere sabırla bekleyeceğimi düşünüyorum. Alttaki resimde pul biberlerin oluşum aşamalarını da görebilirsiniz.
kırmızı pul biber
Hazır biberlerin bol olduğu zamanda iken biber salçası yapmamak olmazdı. Bu yıl ektiğimiz biberlerin çoğunluğu tatlı biberdi dolayısıyla biber salçamız da tatlı oldu.
salça yapımı 
Biberlerin kızarması tarhana otlarının çiçeklenmesi ve sıcaklıkların düşmesi tarhana yapımına geçilebilecek olduğunun göstergeleri. Dolayısıyla köyde kış hazırlıklarının olmazsa olmazı olan tarhana yapımı için de kollar sıvandı. Aşağıdaki resimde tarhananın ilk adımını görüyorsunuz. Bu ilk aşamada tarhananın biber, domates, soğan gibi malzemeleri doğranıp kazana konuyor ve üzerlerine bütün halde tarhana otları yerleştiriliyor. Tarhana otu bu malzemeler piştikten sonra tüm halde kazandan çıkarılıyor yani geriye sadece kokusu ve aroması kalıyor.
tarhana otu
 
Hazır tarhana yapmışken farklı erzak torbası denemeleri de yapayım dedim. İşte onlardan birisi de amerikan bezi kullanarak diktiğim bu bez torba oldu.
 
bakliyat torbası
 Eylül ayının bir diğer faaliyeti ise incir hasadı oldu. Ne varki bu yıl yağışların fazla olması incirde kalite ve verimi çok olumsuz etkiledi. Çoğu incirde bereler oluşurken çürük incirin oranı da bir hayli arttı.
dalında kuruyan incir
Elhamdülillah olumsuz şartlara rağmen ağzından bal damlayanlar da yok değildi.
aydın inciri
Yeni Mahsül Kuru İncirler
İncir hasadı sona yaklaşırken ceviz hasadına bismillah dedik. Cevizleri yeşil kabuklarından ayırırken bayram öncesi ellerimize kınalarımızı da yakmış olduk. 
taze ceviz
 Tohum ayıklama işleri de bu aya damgasını vuranlardan oldu. Alttaki fotoğrafta köyde bir çok yerde özellikle de sulak arazilerde kendiliğinden yetişen hayıt bitkisinin tohumlarını görüyorsunuz. Harika renkteki çiçekleri yerini şifa kaynağı bu tohumlara bırakmış durumda.
hayıt bitkisi
Hayıt Tohumu
Hayıt tohumunu dalından sıyırması zahmetsiz kolay bir işti fakat bamya tohumlarını önce kesip sonra kırıp tanelemesi çok uğraştırdı. Kesme işlemi için budama makası kullanmam gerekti.
bamya
Yapmak istediğimiz bazı işleri ise yapamadık. Bunlardan biri de üzüm pekmeziydi. Bu yıl asmalarda üzümler az olduğundan pekmez yapabilecek miktarda üzüm elde edemedik fakat pekmezin içine konan ve pekmez toprağı olarak bilinen beyaz kili zeytinyağlı sabun yapımında kullandım, her ne kadar görüntüsü pek estetik olmasa da elleri yumuşacık yapan bir sabun oldu.

killi sabun yapımı
Zeytinyağlı Killi Sabun
Özetle eylül ayı türlü meşguliyetlerle hayli yoğun geçti, ahali ağustos ayında karınca eylül ayında atom karınca performansı sergiledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder