19 Ekim 2014 Pazar

Köyde Bayram ve Gencer

Bir bayramı daha geride bıraktık, anlatmadan geçemeyeceğim çok şey var bayrama dair. Öncelikle köyün Kurban Bayramları'na özgü belediye anonsundan başlayayım, bu anonsla istisnasız her Kurban Bayramı karşılaşabilirsiniz: Bir adet keçi kaybolmuştur, bulanların haber vermesi rica olunur. İlk duyduğumda çok gülmüştüm fakat keçilerin kaçmak, duvardan atlamak, hatta tırmanılmasına ihtimal vermeyeceğiniz yerlere tırmanabilmek konusundaki maharetlerini bizzat görünce artık benim için de sıradanlaştı bu anonslar.


Köyde bayramlara özgü bir kare de; köy meydanında bayramlaşma. Köyün iki camisi var ve bayram namazları sonrası aşağı camiden çıkanlar yukarı camiye doğru yürüyüp yukarı camiden çıkan cemaatle bayramlaşıyorlar köy meydanında. Sanırım bu bayramlaşma kadar benim bu bayramlaşmayı görmek için camda beklemem de bayram klasiklerinden biri halini aldı.

Bu Kurban Bayramı'nda bizim ikiz koçlar Rüstem ve Rasim ile vedalaştık. 3 sene boyunca kıyamamıştım kendilerine. İtiraf etmek gerekirse çok üzülüp kahrolacağımı düşünüyordum hatta eşim beni baştan teselli ediyordu; bak ne güzel yaşadılar, en güzel yemi yediler, en sevdikleri yalama taşlarını koyduk hep önlerine, çoluğa çocuğa karıştılar, herkese meydan okuyup caka sattılar vs diye, fakat ne hikmetse pek de üzülmedim. Hatta herkese tavsiyem kesilecek koyunlarınızın 3 yaşına gelmesini beklemeyin. Kartlama denen süreç düşündüğünüzden hızlı ilerliyor yani daha fazla ayrıntıya girip kendimi gaddar hissetmek istemiyorum  ama sanırım anlamışınızdır demek istediğimi.


köy pazarı
Köydeki Gencer'den Kareler
 
Bayramlara özgü bir başka ayrıntı ise Gencer denen pazarların kuruluyor olması. Aslında bildiğiniz semt pazarı fakat sebze meyve değil daha çok kıyafet, incik boncuk, mutfak eşyası ağırlıklı bir ürün yelpazesine sahip. Bayram zamanlarında ahaliye eğlence olsun için ortaya çıkıyor. Bu Kurban Bayramı hem köyün hem Bozdoğan'ın hem de Nazilli'nin Gencerlerini gezdim.


Bozdoğan pazarı
Bozdoğan'da Gencer
Gencerler'e ilgi inanılmaz büyüktü. Gelmeyen kalmamış diyebilirim hatta bir ara köyün Gencer'inde Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın'ı bile gördüm.


Nazilli'de Gencer
Her Gencer'de tek ilgi odağım kumaştı, çiçekli basmalarda çeşit oldukça bol.

Bozdoğan Gencer'inde bir pazarcı şöyle bağırıyordu: Hanımlar! Yiyin kocalarınızın parasını! Acımayın elin oğluna!  Acımayın! 
Aldıklarıma bakacak olursam bende de mi acıma kalmamış ne :)


basma kumaş
Gencerler'den Geriye Kalanlar

4 yorum:

  1. Hahahaha çok güldüm pazarcıya :) Acımayacaksın elin oğluna tabi :P Sanki yine giden bizden gitmeyecekmiş gibi :))
    Bu tür pazarlara Gencer deniyor demek oralarda. Değişik geldi. Bayağı büyük bir köymüş sizinki. İki camisi varsa hele ohooo. Bizim köyde tek cami var, cemaati de azıcıktır herhalde. Kalabalık değil pek. Ne güzel adetler. Çoluk çocuk öğrenmeli bu adetleri, sürdürmeli. Çok güzel kareler paylaşmışsınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok güldüm ama öyle ayan beyan değil bıyık altından diye tabir edilen şekilde, eşime ayıp olmasın dedim:))

      Sil
  2. Bende bir ödülünüz vaaarrr…
    http://gelincikzamanlari.blogspot.com.tr/2014/10/dart-odullerim.html

    YanıtlaSil