18 Ağustos 2014 Pazartesi

İncir Zamanı

Her haliyle sevilesi, her haliyle yenilesi bir meyve incir. Yılın değişik zamanlarında değişik şekillerde karşımıza çıkar, soframıza gelir. Her ne kadar şu sıralar taze incir zamanı ise de inciri yıl boyunca hangi ayda ne şekilde görebileceğimizi aşağıda sıralamaya çalıştım.



dalında taze incir
Taze İncir

 
Nisan-Mayıs: Erkek incirler meyve verir, incir reçeli zamanı
Mayıs Sonu: Erkek incirlerin içlerinde ilek arıcıkları oluşmaya başlar artık reçel olarak kullanılamazlar
Haziran: Dişi incirlerin meyveleri oluşmaya başlamıştır, erkek incirlerin meyveleri (ilekler) toplanır ipe dizilir ya da file içerisine konur ve dişi incirlerin dallarına asılır
Temmuz-Ağustos: Taze incir zamanı
Ağustos-Eylül: Kuru incirle taze cevizin buluşma vakti




dişi incir ağacı
Haziran Ayında Dişi İncir Ağacı



incir ileği
Dişi İncirlerin Dallarına Asılan Erkek İncir İlekleri
İncir ağacının hem dişisi hem de erkeği var. Meyvelerini topladığımız ve kuruttuğumuz incirler dişi incirlere ait. Erkek incirlerinse meyveleri ham incir olarak bildiğimiz incir türü ve reçeli yapılan incirler erkek incirler.

 

reçellik incir
Reçellik Erkek İncir

Her ne kadar taze incirin ve kuru incirin de reçeli yapılıyorsa da erkek incirin olgunlaştıktan sonra yenebilmesi ihtimali olmadığından sadece ham haldeyken incir reçeli olarak değerlendirmek mümkün çünkü olgunlaştıklarında içlerinde ilek arıcığı denen sinekler oluşuyor ve polen taşıyıcı görevi gören bu sinekler dişi incirlerin meyvelerinin döllenip bol çekirdekli ve bal gibi tatlı olmasını sağlıyor.



ham incir reçeli
İncir Reçeli
 
Ülkemizde bir çok yörede incir yetişir fakat Aydın'a özgü incir çeşidini Aydın'ın dışında yetiştirmenin pek mümkün olmadığı söyleniyor. Köyde ise neredeyse her taşın altından incir ağacı çıkıyor. Tarlaların, yolların kenarında; evlerin bahçelerinde velhasılı her yerde kendi bitme bir minik incir ağacı görmek mümkün.




kendi biten ağaç
Kendi Kendine Biten İncir Ağacı

Bu miniklerin dışında ticari amaçlı tesis edilen incir bahçeleri ve hemen her tarlanın kenarında yetişkin boyda bir iki incir ağacı mevcut. İncirin Aydın'ın ılık geçen kışını ve kurak geçen yazını ne denli sevdiğini böylece anlayabiliriz.
 



incir bahçesi
İnsanın İncir Ağacı Olasının Geldiği Doğa

Diyelim nisan ayında ham incirden incir reçeli yaptınız, yazın ortasında bol bol taze incir yediniz, yaz sonu kuru incirle taze cevizi buluşturdunuz, yıl boyu kuru inciri sofradan ayırmadınız. Peki hepsi bu mu?
 


incir kurusu
Yaz Sonu Kuru İncirle Taze Cevizin Buluşması

 
İncirin tazeyken ve kuruyken de reçelini yapabilirsiniz hatta incir sirkesi de tadılası ayrı bir lezzet. Bir de burada yöreye has incir aromalı üzüm pekmezi var ki onun için ne erkek ne dişi incirin meyvesine ihtiyaç var, pekmez yapımı sırasında bir gece boyunca pekmezin içerisinde bekletilen incir yaprakları yörenin pekmezine onu diğer pekmezlerden ayıran harika bir koku verir. Yani incir burada her an her yerdedir.
 





pekmez
Yöreye Özgü İncir Aromalı Pekmezin Yapımı


katkısız doğal reçel
Yörenin Reçelleri (İncir,Ayva,Portakal,Turunç,Çilek,Kayısı)

8 yorum:

  1. Heyyy bizim incirleeer :) Aydın'ın hangi köyü burasıııı :)
    Çok mutlu olduuuum :)

    YanıtlaSil
  2. :)))
    Bozdoğan, Yazıkent eski adıyla İnebolu.

    YanıtlaSil
  3. İncirin tazesini çok çok severim ama nedense hep zamanını kaçırırım ve doyamadan bitiririm yazı :(
    Pekmezi çok merak ettim. Anneme söyleyim de o da denesin :)
    Çok güzel bir yazı olmuş yine, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim. Maalesef ansızın bitiveriyor taze incirin zamanı.
    İncir yaprakları pekmezin ilk kaynatıldığı gece koyulup sabaha kadar bekletiliyor, ertesi sabah çıkarılıyor ve pekmezin şırası ayrıştırılıp tekrar kaynatılıyor. Önümüzdeki günlerde ben de yapacağım bu sene için, annenize de şimdiden kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  5. İncir hakkında bu kadar değerli bilgilerin yanında keşke incir reçelinin tarifinide vermiş olsaydınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da bugün reçellik erkek incir topladık, aşama aşama fotoğraflayıp anlatayım diye içimden geçiriyordum. İncir reçeli yapımı bir kaç aşamadan oluşan bir reçel. İşe öncelikle reçellik incirleri soyarak başlıyorsunuz. Soyma işlemi öncesi elinize eldiven giymenizi öneririm çünkü deriyi tahriş ediyor incirin sütü, daha sonra incirleri haşlıyorsunuz ve dibe çöktüklerinde süzüp soğuk suda bekletiyorsunuz ve incirleri tek tek elinizde sıkıp çekmiş oldukları suyu çıkartıyorsunuz, daha sonra şerbetini hazırlayıp incirleri bu şerbette kaynatıyorsunuz ve kavanozlara dolduruyorsunuz. Ben göktaşı ve limon tuzu kullanmıyorum, limon tuzu yerine yarım limonun suyu yeterli oluyor. İnstagram üzerinden takip ederseniz önümüzdeki günlerde detaylı olarak görebilirsiniz.

      Sil
  6. Merhabalar, erkek, ilek, ham, yeşil incir tabir edilen, reçeli yapılan incir çeşiti hakkında bilmek istediklerim var, yardımcı olmanız dileğiyle.

    İstanbul, pangaltı, şişli vb semtlerinde çiçekçilerin torbalayıp sattıkları incirlerden aldım, tam 8 kilo, reçelini yaptım, ne kokukusu ne rayihası maalesef yok.Alırken çok emin olduğum için (elimdeki tek geçerli neden çiçekçiden alıyor olmamdı) Ne yazıkki tüm meyvenin reçelini yapmış bulunmaktayım.Anlaşılan o ki pişerken içine koyduğum ne karanfil ne de tarcın durumu kurtarmaya yetmemiş.:( Yaşadığım hayal kırkklığının ardından erkek incir hakkında arastırma yapmaktayım ancak sizi bulana kadar çok fazla bilgiye de rastlayamadım. Beni aydınlatabilirmisiniz acaba ?

    1- Her çiçekçinin sattığı ham inciri almadan önce, gerçek reçellik, ilek incir olduğunu nasıl anlayabilirim ?

    2- Eski Istanbul'luyuz, eskiden annemin yaptığı incir reçelinin rayihası hala hafızamda aynı incire nasıl ulaşabilirim,.???

    3- Satın alma için seçimimiz Ege değil TRAKYA- MARMARA bölgesi olmalı değil mi?

    Çok teşekkürler, saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kendim de Kadıköylü'yüm gözümde canladırdım siz anlatırken çiçekçilerin sepetindeki soyulmuş erkek incirleri. Öncelikle satılan incirin erkek incir olup olmadığını anlamak kolay çünkü şu mevsimde dişi incir ağaçları henüz meyve vermeye başlamadığından satılanların hepsi erkek incirdir diyebilirim. Dişi incirler mayıs sonu haziran başı belirmeye başlıyorlar.
      Geçen senelerde İstanbullu diğer arkadaşlarımdan da duydum yapılan incir reçellerinde eski tadı alamadıklarını bunun sebebi incirin yetiştiği bölge olabilir ya da erkek incirlerin pek bakılmayan üzerine düşülmeyen ağaçlar olmasından da olabilir, bakım görmeyen ağaçların verimi de düşüyor. Şahsen toplanan incirlerin boyutu da önemli kimi ceviz büyüklüğünde olabiliyorken kimi daha küçük toplanıyor muhtemelen büyüklerin soyulması daha kolay ve zahmeti az olduğundan tadı yavanlaşmış iri incirler toplanıyor olabilir.
      Kendim Aydın/Bozdoğan'dayım ve tarlamızdaki ağacın incirlerinden reçel yapıyorum tadı kokusu çok beğeniliyor o yüzden Ege'nin özellikle de inciriyle meşhur Aydın'ın inciriyle reçel yapmayı da denemenizi tavsiye ederim. İnstagram hesabım @ilimilmek de incir reçeli tarifime de göz atabilirsiniz #ilimilmekincirreceli olarak arattırdığınızda karşınıza çıkacaktır.

      Sil